Τα οφέλη στην υγεία μας από την κατανάλωση μελιού έχουν καταγραφεί ήδη σε Ελληνικά, Ρωμαϊκά και Ισλαμικά κείμενα και οι θεραπευτικές ιδιότητες του έχουν αναφερθεί από φιλοσόφους και επιστήμονες της αρχαιότητας, όπως ο Αριστοτέλης (384- 322 π.Χ.) και ο Αριστόξενος (320 π.Χ.)
Το μέλι, αν και είναι τόσο νόστιμο, δεν καταναλώνεται τόσο συχνά. Εκτός από την νόστιμη γεύση του όμως, το μέλι είναι εξοπλισμένο με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Είναι επίσης αρκετά υγιεινό: μια κουταλιά από ανόθευτο, καθαρό μέλι έχει μόνο 64 θερμίδες και δεν περιέχει χοληστερόλη, λίπος και νάτριο. Η ιδανική θρεπτική σύνθεση του μελιού είναι που τελικά του προσφέρει τις υγιεινές ιδιότητες του.
-Καταστέλλει το βήχα
Η παχύρευστη υφή του μελιού του δίνει την ιδιότητα να συσσωρεύεται (συγκεντρώνεται) γύρω από την περιοχή του λάρυγγα. Αυτή η κάλυψη μπορεί να βοηθήσει στην ενόχληση του λαιμού κατά τη διάρκεια του βήχα. Το μέλι επιπλέον διεγείρει τις νευρικές απολήξεις του λάρυγγα, οι οποίες λειτουργούν ως μηχανισμός προστασίας κατά τη διάρκεια του βήχα.
-Παρέχει ενέργεια
Το μέλι επίσης παρέχει ενέργεια που τόσο πολύ χρειαζόμαστε καθημερινά. Αυτό το φυσικό γλύκισμα περιέχει φρουκτόζη και γλυκόζη, ουσίες οι οποίες μπορούν γρήγορα να εισέλθουν στη ροή του αίματος και να παράγουν μια έκρηξη ενέργειας. Ακόμα και εκείνοι που επιθυμούν να αποκτήσουν μυϊκή μάζα μπορούν να ωφεληθούν από τις μοναδικές ιδιότητες ενέργειας που προσφέρει το μέλι.
-Ενδυναμώνει το πεπτικό σύστημα
Το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προβιοτικό, το οποίο με τη σειρά του παρέχει το σύστημα στήριξης στην ανάπτυξη υγιών βακτηρίων στο πεπτικό μας σύστημα. Τα υγιή βακτήρια απαιτούνται για να χωνεύουμε σωστά το φαγητό, να απορροφούμε τα θρεπτικά στοιχεία και να ισορροπούμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Προτείνεται επίσης ότι το μέλι, λόγω αυτών των προβιοτικών ιδιοτήτων του, μπορεί να βελτιώσει προβληματικές καταστάσεις του πεπτικού συστήματος, όπως η κολίτιδα, κοιλιοκάκη, η νόσος του Κρον, το Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και άλλες.
-Βελτιώνει τη μνήμη
Η οξείδωση του εγκεφάλου μπορεί να οδηγήσει σε δομική βλάβη και γνωστική εξασθένιση. Τα προϊόντα με μέλι βοηθούν σε αυτό το ζήτημα, καθώς περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών που μπορούν να αναστρέψουν αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις. Το μέλι επιπλέον βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου- ένα θρεπτικό στοιχείο για την θρέψη του εγκεφάλου. Πιστεύεται ότι αυτοί οι δύο μηχανισμοί του μελιού μπορούν να βοηθήσουν τις γνωστικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης.
–Ανακουφίζει από αλλεργίες
Το μέλι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που πολλοί πιστεύουν ότι μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση αλλεργικών αντιδράσεων. Συγκεκριμένα, περιέχει γύρη ανθέων, που μπορεί να ενεργοποιήσει μια ανοσολογική απόκριση, όταν κάποιος εκτεθεί σε αυτή. Προοδευτικά, το σώμα θα παράγει αρκετά αντισώματα ενάντια στη γύρη, τα οποία ουσιαστικά θα μειώνουν την παραγωγή ισταμίνης στο σώμα.
–Βοηθά στην παλινδρόμηση
Το μέλι θεωρείται ότι βοηθά και στην μείωση των συμπτωμάτων της παλινδρόμησης. Το μέλι καλύπτει το εσωτερικό μέρος του οισοφάγου, κάτι που οδηγεί σε ανακούφιση της ενόχλησης. Η κατανάλωση μελιού πιστεύεται επίσης ότι αντιστρέφει κάθε εσωτερική βλάβη που προκαλείται από την παλινδρόμηση. Συγκεκριμένα, η μεγάλη συγκέντρωση ενζύμων μέσα στο μέλι βοηθά στην πέψη, η οποία εμποδίζει το ίδιο το συμβάν της παλινδρόμησης.
–Αποστειρώνει εγκαύματα και πληγές
Για μερικούς αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το μέλι είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό. Κι όμως φαρμακευτικά, οι αντιβιοτικές χρήσεις του μελιού πλέκουν μια πληθώρα εσωτερικών και εξωτερικών χρήσεων. Είναι ένα φυσικό αντιμικροβιακό ενάντια σε πολλά βακτήρια, κάνοντας το έναν δυναμικό «πράκτορα» ενάντια σε πληγές και εκδορές.