Γράφει ο
Καζάκας Αντώνης
Τι φέρνει το 2021 στον χώρο της εστίασης;
Μπορούμε να κάνουμε κάποιες προβλέψεις και να μιλήσουμε για ανατροπές και νέες τάσεις που έρχονται στην εστίαση. Οι αλλαγές είναι σίγουρα τεράστιες. Πολλά καταστήματα δεν θα καταφέρουν να επαναλειτουργήσουν και να ορθοποδήσουν μετά το χάος που προκάλεσε η πανδημία.Είναι αδύνατο να επιβιώσουν όσο κι αν στηριχθούν από τις κρατικές ενισχύσεις.
Από την άλλη πλευρά έχουν αναδείχθει νέες πρακτικές,οι οποίες βέβαια λειτουργούν ήδη σε πολλές χώρες του εξωτερικού, ως συνέπεια της όλης αυτής δύσκολης κατάστασης που βιώνει όλος ο κόσμος.. Αναφέρομαι στα δίκτυα διανομής, την ανάπτυξη νέων πλατφορμών όπως οι Deliveroo,Wolt,Box και πολλές άλλες, αλλά και τις Cloud Kitchens, κουζίνες δηλαδή που φτιάχνουν φαγητό μόνο για κατ’ οίκον παράδοση και δεν λειτουργούν ως εστιατόρια. Μάλιστα μπορεί στον ίδιο χώρο να συστεγάζονται δύο, τρεις ή και περισσότερες εταιρείες.Κάτι σαν συγκρότημα δηλαδή το οποίο λειτουργεί μόνο ως παρασκευαστήριο φαγητού.
Έτσι εταιρείες που μέχρι πρότινος αναζητούσαν πολυσύχναστα και ακριβότερα σημεία για κάθε νέο κατάστημα τους, συνειδητοποίησαν πως η αλυσίδα μπορεί να περιοριστεί στα απολύτως απαραίτητα καταστήματα και τα λειτουργικά τους κόστη να μειωθούν σημαντικά. Αυτό είναι κάτι που ήρθε για να μείνει και θα επεκτείνεται συνεχώς.
Βέβαια με αφορμή την πανδημία και πάλι,ανακαλύψαμε πόσο είχαν καταστραφεί οι βιότοποι της Γης καθώς και τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στη βιομηχανοποιημένη γεωργία και κτηνοτροφία.Σίγουρα το καμπανάκι χτύπησε, αν θα αλλάξουμε άρδην τις συνήθειές μας έχει να κάνει με το αν το «ακούσαμε» τόσο εμείς όσο και αυτοί που κινούν τα νήματα σε όλο τον κόσμο…